Doneren

Doneren kan via de collectebus maar natuurlijk ook via de bank. Banken en goede doelen hebben afspraken over het betalingsverkeer gemaakt. Zij willen voorkomen dat nieuwe regels (zoals SEPA, Single Euro Payments Area) geven moeilijker maken. Goede doelen ontvangen donaties - net als andere organisaties - via een overschrijving, een Acceptgiro, of een (telefonische) machtiging.

Acceptgiro

Per 1 februari 2014 gelden in veel landen in Europa dezelfde regels voor betalingsverkeer. Die landen bij elkaar worden SEPA genoemd. Dat heeft gevolgen voor particulieren, voor banken en voor goede doelen. Zo dreigde de Acceptgiro al per 2014 te verdwijnen, maar dit is uitgesteld tot 2019. De Acceptgiro is een belangrijk betaalmiddel voor mensen die geen gebruik maken van internet om een betaling te doen. Er is inmiddels al wel een aangepaste versie van de Acceptgiro. 

Telefonische machtiging

Via de telefoon kan iemand toestemming geven voor een donatie aan een goed doel. Het goede doel zal na het telefoontje een schriftelijke bevestiging sturen. Goede Doelen Nederland en de goededoelenorganisaties aangesloten bij Goede Doelen Nederland hebben hier afspraken over gemaakt.

Korte rekeningnummers

Door de komst van SEPA verdwijnen de korte rekeningnummers en dus ook de bekende korte nummers van goede doelen, bijvoorbeeld Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Elk banknummer in Nederland bestaat voortaan uit 18 cijfers en letters en wordt het International Bank Account Number (IBAN) genoemd. Het IBAN van Giro 555 wordt NL08INGB0000000555. Het verdwijnen van een gemakkelijk te onthouden rekeningnummer is nadelig voor goede doelen. Het maakt doneren ingewikkelder. 

Kosten

Ook al hebben goede doelen last van de nieuwe SEPA-regels, ze moeten er toch aan voldoen, net als andere organisaties en bedrijven, en ze moeten extra kosten maken om alles op tijd in orde te hebben.

Giftenaftrek

Wie geld of goederen aan een goed doel, doet een gift. Er zijn twee soorten giften:

  • gewone giften
  • periodieke giften

Onder voorwaarden is een gift aftrekbaar voor de belasting. Voor het aftrekken van gewone en periodieke giften gelden verschillende regels.

Andere vormen

Vele honderdduizenden mensen zijn actief als vrijwilliger. In een aantal gevallen kunnen vrijwilligers gebruik maken van belastingvoordelen.

Een speciale vorm van vrijwillige inzet is geld ophalen voor een goed doel via een bijzonder (sport)prestatie waarbij de vrijwilliger zich laat sponsoren. Hierover kan het goede doel zelf informatie geven.

Loterijen

Geven aan een goed doel kan ook door mee te doen aan een goededoelenloterij. Deze loterijen besteden een aanzienlijk deel van hun opbrengst aan goede doelen.

Nalaten

Ook na hun overlijden kunnen mensen geven aan een goed doel. Ze kunnen hun nalatenschap of een deel daarvan bestemmen voor een of meer goede doelen. Dit moet worden vastgelegd in een testament.