Loterijen

Goededoelenloterijen steunen goede doelen. De deelnemers maken door het kopen van loten kans op een geldprijs. Een deel van het bedrag dat ze betalen voor loten gaat naar een goed doel. Mede door de veelal grote bijdrage van de goededoelenloterijen kunnen goededoelen slagvaardiger en meer projecten uitvoeren.

Het gaat om de Nationale Postcodeloterij en de VriendenLoterij van de Goede Doelen Loterijen en de Nederlandse Loterij met de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Verder heeft Fairshare Nederland twee loterijen namelijk de Care-a-Lot en Lot of Happiness loterij.

Veel goede doelen in Nederland worden gesteund door loterijen. Jaarlijks investeren de loterijen miljoenen euro's in sport en recreatie, gezondheid, (dieren)welzijn, internationale hulp, kunst en cultuur. Goededoelen verkrijgen als branche 10% van hun inkomsten uit de opbrengsten van de loterijen, wat groots bijdraagt aan de impact van hun werk.

Het kabinet heeft voorgesteld om een nieuwe wet te maken die onlinegokken mogelijk maakt. Dit kan ten koste gaan van de lotenverkoop voor goededoelenloterijen, waardoor minder geld voor goede doelen beschikbaar komt.

Giftenaftrek

Het geld dat iemand besteedt aan loten voor een goededoelenloterij is niet aftrekbaar van de belastingen.